Translations of this page?:

This is an old revision of the document!


dont-extradite-assange-uk-poster2web.jpg Джулиан Асандж е заплашен с екстрадиция в САЩ, където има повдигнати обвинения по Закона за шпионажа заради журналистическа дейност, свързана с публикуването на достоверни факти – изобличаване на военни престъпления, лъжи и корупция. Грозят го 175 години лишаване от свобода. От 11 април 2019 г. е в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш“, като голяма част от това време е прекарал изолиран от човешки контакт.

Случаят на Асандж е емблематичен заради методите, използвани срещу него и репутацията му, както и заради множеството нарушения на международното право. Освен това екстрадицията и затварянето му в САЩ биха представлявали драматичен прецедент за всеки, който се занимава с журналистика и търсене на истината.

Политическото и съдебно преследване на Асандж е част от системните действия срещу редица смели хакери, разобличители, журналисти и активисти, които са подложени на брутални репресии от страна на насилници, стремящи се да укрепят властта си.

Канят се всички да вземат участие в обогатяването на това уики* като база с документи, позволяващи на всекиго да се информира и да предприеме конкретни действия срещу екстрадицията на Джулиан Асандж.

Както пише Гавин Макфейдън – приятел и ментор на Асандж – журналистите трябва да поемат рискове, за да разкриват лъжите и да дават отпор на властта. Това уики се посвещава на светлата му памет.

*уики – сайт, който е плод на сътрудничество и в който всеки може да редактира всяка страница и да създава нови страници

Петиции

За всички граждани

Професионални петиции и отворени писма

За журналисти, лекари, юристи и хора на изкуството

Други начини да се включите

Фотокампания, имейли

„Лишен съм от всякаква възможност да се подготвя за защитата си. Нямам лаптоп. Нямам интернет. Нямам библиотека. Впрочем, дори когато се появява възможност за достъп, това е само за половин час, веднъж в седмицата. Полагат ми се две посещения на месец. За да се съгласува телефонен разговор и да се проведе проверка, отиват седмици. Всички обаждания, с изключение на обажданията на адвоката, се записват и не могат да продължават повече от 10 минути. И трябва да се вместят в 30-минутния интервал веднъж дневно, за който се съревновават всички затворници.

Свърхдържавата, която 9 години се готвеше за това, е мобилизирала стотици хора, похарчила е милиони. Аз съм беззащитен и разчитам на вас и на всички добри хора. Само те могат да ми помогнат да се спася.

Не съм сломен, макар буквално да ме заобикалят убийци. Но времето, в което аз можех да чета, да говоря и да се защитавам, да отстоявам своите и на съмишлениците ми идеали, отмина. Така ще е дотогава, докато не изляза на свобода. Докато това не стане, моето място трябва да бъде заето от вас.

Правителството на САЩ – по-точно онези увредени елементи в него, които ненавиждат истината, свободата и справедливостта, искат с лъжа да издействат екстрадицията и смъртта ми, само и само да не позволят на обществото да научи истината, за която съм бил удостоен с висша награда по журналистика и седем пъти съм бил номиниран за Нобелова награда за мир.

Истината е единственото, което ни е останало”.

(писмо от Джулиан Асандж до Гордън Димак, 13 май 2019 г.; източник: http://www.sbj-bg.eu//index.php?t=42877)

You could leave a comment if you were logged in.
  • Last modified: 2020/06/17 13:09