Translations of this page?:

dont-extradite-assange-uk-poster2web.jpg Джулиан Асандж е заплашен с екстрадиция в САЩ, където има повдигнати обвинения по Закона за шпионажа заради журналистическа дейност, свързана с публикуването на достоверни факти – изобличаване на военни престъпления, лъжи и корупция. Грозят го 175 години лишаване от свобода. От 11 април 2019 г. е в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш“, като голяма част от това време е прекарал без човешки контакт.

Случаят на Асандж е емблематичен заради методите, използвани срещу него и репутацията му, както и заради множеството нарушения на международното право. Освен това екстрадицията и затварянето му в САЩ биха представлявали драматичен прецедент за всеки, който се занимава с журналистика и търсене на истината.

Политическото и съдебно преследване на Асандж е част от системните действия срещу редица смели хакери, разобличители, журналисти и активисти, които са подложени на брутални репресии от страна на насилници, целящи да укрепят своята власт.

Както пише Гавин Макфейдън – приятел и ментор на Асандж – журналистите трябва да поемат рискове, за да разкриват лъжите и да дават отпор на властта. Това уики се посвещава на светлата му памет.

Петиции - За всички граждани

Професионални петиции и отворени писма - За журналисти, лекари, юристи и хора на изкуството

Други начини да се включите - Фотокампания, имейли

assange-dimmack-side1.jpg „Лишен съм от всякаква възможност да се подготвя за защитата си. Нямам лаптоп. Нямам интернет. Нямам библиотека. Впрочем, дори когато се появява възможност за достъп, това е само за половин час, веднъж в седмицата. Полагат ми се две посещения на месец. За да се съгласува телефонен разговор и да се проведе проверка, отиват седмици. Всички обаждания, с изключение на обажданията на адвоката, се записват и не могат да продължават повече от 10 минути. И трябва да се вместят в 30-минутния интервал веднъж дневно, за който се съревновават всички затворници.

Свръхдържавата, която 9 години се готвеше за това, е мобилизирала стотици хора, похарчила е милиони. Аз съм беззащитен и разчитам на вас и на всички добри хора. Само те могат да ми помогнат да се спася.

Не съм сломен, макар буквално да ме заобикалят убийци. Но времето, в което аз можех да чета, да говоря и да се защитавам, да отстоявам своите и на съмишлениците ми идеали, отмина. Така ще е дотогава, докато не изляза на свобода. Докато това не стане, моето място трябва да бъде заето от вас.

Правителството на САЩ – по-точно онези увредени елементи в него, които ненавиждат истината, свободата и справедливостта, искат с лъжа да издействат екстрадицията и смъртта ми, само и само да не позволят на обществото да научи истината, за която съм бил удостоен с висша награда по журналистика и седем пъти съм бил номиниран за Нобелова награда за мир.

Истината е единственото, което ни е останало”.

(писмо от Джулиан Асандж до Гордън Димак, 13 май 2019 г.; източник: http://www.sbj-bg.eu//index.php?t=42877)

You could leave a comment if you were logged in.
  • bulgarian.txt
  • Last modified: 2024/02/28 09:25
  • by editor67