https://baricada.org/2019/06/04/assange-torture/ – „Експерт на ООН: Асанж е подлаган на психологически изтезания“

„За 20 години работа с жертви на войни, насилие и политическо преследване, никога не съм виждал група демократични държави да се съюзяват с цел да изолират, демонизират и тормозят една-единствена личност и да го правят толкова дълго и с такова незачитане на човешкото достойнство и върховенството на закона“.

https://baricada.org/2019/10/23/asange-in-court/ – „Асанж в съда“

Потресаващ разказ на очевидец – историка, активист за човешки права и бивш британски посланик Крейг Мъри. Спазва ли се правото на справедлив съдебен процес? Дори по време на процедурните заседания изглежда отговорът е „не“.

https://p.dw.com/p/3TQvZ – „Когато разкриването на престъпление се третира като престъпление, значи ни управляват престъпници“

„В САЩ го заплашват 175 г. затвор, защото показа грозното лице на американските задгранични военни операции. Затова е съмнително дали основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж изобщо някога ще бъде отново свободен човек“, пише Матиас фон Хайн.

https://baricada.org/2020/02/24/asange-wikileaks/ – „Асанж направи това, към което трябва да се стремят всички журналисти“

Защо твърденията, че разкритията на „Уикилийкс“ са застрашили живота на хора, са необосновани и коя е истинската причина за жестокото наказание.

https://wp.me/p6WhxT-gy – „Животните, войната и Уикилийкс“

Безпрецедентното преследване на Джулиан Асандж, при това от западни държави, е заплаха не само за свободата на медиите, но и за много каузи, чийто успех зависи от достъпа до пазена в тайна информация – от борбата срещу корупцията до тази срещу безразборното изхвърляне на токсични отпадъци. Тук на фокус е движението за права на животните. (Бел.: добавено от авторката на блога).

https://baricada.org/2020/10/05/assange-hearing/ - „Сюрреалистичният процес срещу Джулиан Асанж“

„За мен обаче най-открояващото се в този процес бе зашеметяващата диспропорция между мащаба на престъпленията, които Асанж е изобличил, и престъпленията, в които е обвиняван – ако това изобщо са престъпления – и за които той така или иначе изглежда невинен.“

https://baricada.org/2020/11/23/assange-fars-proces/ - „Фарсовото отразяване на фарсовия процес срещу Асанж“

Как американските медии (не) отразиха делото за екстрадиция - анализ на организацията FAIR.

Конфликтите на интереси на старшата съдийка са едно от нещата, които никога не намират място в новинарските предавания и на страниците на водещите всекидневници:

„Синът на [съдия] Арбътнот, Алекзандър Арбътнот, е вицепрезидент на Vitruvian Partners, частна инвестиционна фирма, обвързана силно с Darktrace – компания, [основана] от британските разузнавателни служби GCHQ и MI5 с цел да се предотвратява изтичането на информация. Сред служителите на компанията е пълно с бивши кадри на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност – разузнавателните агенции, които имат водеща роля в усилията на САЩ да преследват Асанж.“

https://baricada.org/2021/01/05/assange-win-cost/ - “Съдебната победа за Асанж идва на висока цена”

“Отказът той да бъде екстрадиран в САЩ е повод за радост - но същото съдебно решение отхвърля свободата на словото и представя дисидентството като психично заболяване”

https://baricada.org/2021/01/06/assange-sud-zatvor/ - “Съдът в Лондон отказа да пусне Асанж под гаранция”

Съдията формално го “освободи” и въпреки това го върна в затвора за неопределено време.

Връщане към главната страница

You could leave a comment if you were logged in.
  • Last modified: 2021/01/30 22:26